Schaakgrootmeester

schaakgrootmeesterNiet iedereen kan schaken, maar met de weddenschap van deze week kun je je voordoen als een echte schaakgrootmeester. Je wedt namelijk dat je meerdere schaakpartijen tegelijk kan spelen tegen verschillende tegenstanders en dat je minimaal net zo veel partijen zal winnen als verliezen. De persoon met wie je de weddenschap afsluit mag zelfs bepalen tegen wie je speelt.

Om dit voor elkaar te krijgen zorg je dat je tegen een even aantal spelers zit en speel je tegen de helft van je tegenstanders met wit en tegen de andere helft met zwart.
Laat een tegenstander die met wit speelt eerst een zet maken en doe vervolgens zelf exact deze zet op een bord waar jij met wit speelt (en waar jij dus moet beginnen).
Wacht tot de tegenstander van dit tweede spel een tegenzet doe en doe vervolgens dezelfde tegenzet bij het eerste spel. Wacht hier weer tot je eerste tegenstander een zet doet en doe dezelfde zet in het andere spel. Je blijft dit herhalen tot er een winnaar is.
Zo spelen dus eigenlijk deze twee tegenstanders tegen elkaar en fungeer jij als tussenpersoon. Het mooie hieraan is, dat wanneer de ene tegenstander van jou wint, jij van de andere zult winnen. Je kunt dit met meerdere tegenstanders doen, zolang het maar een even aantal is zodat je je tegenstanders in paren tegen elkaar kan laten spelen. Je wint altijd net zo vaak als dat je verliest dus het aantal winstpartijen is minimaal net zo groot als het aantal verliespartijen, zoals je in de weddenschap stelde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *