Catch Me If You Can

The true story of a real fake

Veel mensen hebben er waardering voor als criminelen op ingenieuze wijze zonder geweld een grote slag weten te slaan. Ben jij één van deze mensen, dan ga je dit boek geweldig vinden.

Het vertelt het verhaal van Frank W. Abagnale. Op 16-jarige leeftijd liep hij van huis weg om zich achtereenvolgens als piloot, dokter, advocaat en docent voor te doen. In de tussentijd sleepte hij ook nog $ 2.5 miljoen binnen met nagemaakte checks. En dat allemaal voordat hij 21 werd.

Je zult versteld staan over hoe eenvoudig Abagnale (of Williams of Conrad of Adams zoals hij zichzelf ook noemde) mensen voor de gek wist te houden. Geregeld lijkt het alsof hij door puur geluk op een bepaalde zwendel stuit, vaak ook zitten ze op ingenieuze wijze in elkaar. Altijd vergen ze echter veel bluf en dat heeft Abagnale. Het is één ding om te zeggen dat je piloot bent, maar om vervolgens doodleuk de ‘dead-head’ plaats in de cockpit op te eisen op tal van vluchten vergt toch een zekere mate van lef.

Een dergelijke crimineel ontkomt uiteindelijk niet aan de sterke arm der wet, en zo ook Abagnale niet. Zo vertelt hij over zijn verblijf in twee geheel verschillende gevangenissen wat betreft omgang met gevangenen om dit weer te vervolgen met de geslepen manier waarop hij aan de FBI weet te ontsnappen als hij door Zweden wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Dat dit allemaal werkelijk is gebeurd, maakt het nog leuker om te lezen. Het boek blijft natuurlijk wel geschreven door een meester-leugenaar, dus wellicht moet je sommige gebeurtenissen met een korreltje zout nemen. Dat neemt niet weg dat het boek heerlijk wegleest en ook al beschouw je het geheel als fictie, dan nog is het een zeer aangenaam boek om te lezen.

Waardering:
Waardering: 4 van 5

Het boek is inmiddels verfilmd en is dus ook op DVD verkrijgbaar:
Boek: Catch Me If You Can
DVD: Catch Me If You Can

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *