Spaghetti in tweeën breken

spaghettiKen je iemand die denkt dat hij sterk is? Dan is dit een mooie weddenschap voor hem. Wed dat hij een ongekookte spaghettisliert niet in tweeën kan breken.

Laat hem de spaghetti ‘sliert’ aan beide uiteinden vasthouden waarna hij mag proberen de sliert in tweeën te breken. Dit lijkt een koud kunstje, maar in de meeste gevallen zal de sliert niet in tweeën breken als hij gebogen wordt, maar in drieën of vieren. Aangezien de weddenschap was dat hij de sliert in tweeën moest breken heeft hij verloren.

Hoe komt het dat de spaghetti niet in tweeën breekt? Dat raadsel werd pas in 2005 opgelost door de natuurkundigen Basile Audoly en Sebastien Neukirch. Na breekproeven met deegwaar van verschillende lengte en dikte ontdekten zij dat elastische golven in de pasta de breuken kunnen verklaren. Het komt erop neer dat je de spaghetti buigt tot de eerste breuk. Die eerste breuk veroorzaakt een snelle schokgolf door de twee helften waardoor de sliert terugbuigt tot voorbij de rustpositie. De spaghetti, verzwakt door de eerste buiging, breekt opnieuw. Die tweede breuk kan eenzelfde reactie veroorzaken waardoor de pastasliert opnieuw veert en er een volgend, kleiner stuk afbreekt.

Als je de gebroken pasta bekijkt, zie je dat de breukvlakken in tegengestelde richting tot elkaar liggen. Als in het middelste, kleinste stuk de eerste breuk van rechtsboven naar linksonder loopt, gaat de tweede van linksboven naar rechtsonder.

Lukt het jou wel om spaghetti in tweeën te breken? Laat het hieronder weten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *