NIM 1

Gooi een stapeltje lucifers op tafel en neem vervolgens om de beurt 1, 2 of 3 lucifers weg. De persoon die de laatste lucifer moet pakken verliest.

Om dit spel te winnen, zorg je ervoor dat je tegenstander begint en dat er exact 17 lucifers zijn. Het beste is het natuurlijk als je tegenstander niet weet hoeveel het er zijn, en ook niet weet dat jij dat wel weet.

Hoeveel lucifers je tegenstander ook pakt, jij pakt er nu zoveel weg dat jullie er samen 4 hebben weggepakt. Er zijn dan dus 13 lucifers over. Herhaal dit totdat je gewonnen hebt. Na de tweede keer zijn er nog 9 lucifers over, na de derde keer nog 5 en na de vierde keer nog 1. Omdat je tegenstander aan de beurt is en hij minimaal 1 lucifer moet pakken heeft hij verloren.

Wat nu als je tegenstander wil dat jij begint? Hou een extra lucifer in je hand verborgen, doe alsof je een lucifer pakt, maar schuif in werkelijkheid de verborgen lucifer in zicht. Zo blijven er nog steeds 17 lucifers liggen voor je tegenstander.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *