Punchboards

Punchboards werden tot laat in de jaren vijftig van de vorige eeuw massaal geproduceerd in Amerika. Ze kunnen gezien worden als kleine loterijen. Voor een bepaald bedrag mag iemand met een pin een gaatje in het bord prikken (foto 1). Het bord is ongeveer een centimeter dik en als één van de gaatjes in het karton met de pin doorboort wordt, dan komt er een piepklein gevouwen papiertje aan de achterkant uit (foto 2). Op dit papiertje staat of de deelnemer een prijs heeft gewonnen.

P1040691

P1040690

Gereedschap van de valsspeler: punchboards
 

 

 

 

In het geval van bovenstaande bord (foto 3), kostte het 10 cent om mee te spelen en als er een kaart op het papiertje stond die hoger was dan 7, dan won de speler. Er zitten 1200 gaatjes in en volgens het etiket op de achterkant zat er $70 aan prijzen in verstopt. Het leverde de uitbater dus $50 winst op.

Valsspelers verkochten deze boards, maar zorgden er voor dat ze de ‘sleutel’ kenden. De sleutel gaf aan waar de winnende loten verstopt zaten. Na het board verkocht te hebben, lieten ze een partner de winnende loten uitsteken en zo maakten ze dikke winst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *