Put and Take Tops

Put and Take Tops
Put and Take Tops: op het eerste gezicht lijkt het een onschuldig spelletje, hooguit verlies je er een paar euro mee. De geslepen oplichter weet er echter een fortuin mee te verdienen.

Hoe werkt het?

Het apparaat is niets meer dan een tolletje met daarop de letters T en P, met daaronder cijfers. De T staat voor Take en de P voor Put. De spelers draaien om de beurt en doen wat er bovenop komt te liggen. Met andere woorden, als er een T boven ligt dan mag je zoveel muntjes uit de pot pakken als het getal dat er onder staat. Komt er een P boven te liggen, dan moet je juist zoveel muntjes in de pot doen.
De tol bevat ook nog een ster en een cirkel. Komt de ster bovenop te liggen, dan win je de hele pot. Komt de cirkel bovenop te liggen, dan moet je de pot verdubbelen.
Als dit het hele verhaal was, dan zou het een eerlijk spelletje zijn. Er zit echter nog een addertje onder het gras.

Het geheim

Een eerlijke top is zo geslepen, dat het niet uitmaakt hoe je hem draait, elke zijde heeft evenveel kans om boven te eindigen. Een oneerlijke top echter is zo geslepen dat hij altijd met T boven eindigt als je hem één kant op draait en met P boven als je hem de andere kant opdraait.

Als een valsspeler weet dat hij met een rechtshandige persoon gaat spelen, dan zal hij dus een rechtse top nemen. Deze eindigt met P naar boven als je hem met de klok mee spint, iets dat automatisch gebeurt als je de tol met je rechterhand draait. Speelt hij met een linkshandige persoon, dan neemt hij uiteraard een linkse top. Zelf draait hij met zijn andere hand en zo wint hij altijd.

Helaas zul je op deze manier niet veel geld winnen. De meeste mensen zullen het na het verliezen van een paar euro opgeven of achterdochtig worden. Om echt geld hiermee te verdienen, gaan de valsspelers slimmer te werk.

Het grote geld

Het grote geld komt door de tops te verkopen. De valsspeler zorgt ervoor dat hij met de barman van een bar het spel speelt. Hij wint, maar geeft het geld terug en legt uit hoe hij heeft vals gespeeld. Vervolgens laat hij weten dat hij niet genoeg mensen tegen komt om het spel mee te spelen, maar dat een barman natuurlijk genoeg mensen ziet. Hij vraagt of de barman het speeltje niet wil kopen. Grote kans dat de barman dit wil en de volgende dagen wint de barman geregeld kleine sommen geld van zijn klanten.

Op een dag komt er man binnen die zo te zien veel geld heeft. De barman weet hem over te halen te spelen, maar gek genoeg staat de barman al meteen op verlies. Er was hem verteld dat de tolletjes ongeveer 85% van de tijd werken, dus hij gaat er van uit dat hij even pech heeft en dat hij het geld vanzelf weer terug wint. Maar hoe langer hij doorspeelt, hoe meer hij verliest. Zelfs als ze de inzet verhogen, blijft hij verliezen.

Wat de barman niet weet, is dat de man de partner is van de verkoper van de top. Toen de barman op de proppen kwam met het spel, verwisselde de partner stiekem de top voor een top die precies andersom werkte. Omdat de barman de dagen ervoor elke keer won is hij ervan overtuigd dat het werkt en dus zal hij veel meer verliezen dan hij kan missen.

Bron: Gambling Scams: How They Work, How to Detect Them, How to Protect Yourself

1 thought on “Put and Take Tops

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *